Sodyum Askorbat Nedir?

Sodium Ascorbate, fizyolojik bir antioksidan olan askorbik asidin mineral tuzudur, beyaz toz rengindedir ve E kodu E301’dir. Askorbik asitler ile sodyum karbonatların sulu çözeltisi reaksiyonundan elde edilir. Bu çözeltiden suyun ayrıştırılması ile de Sodyum Askorbat ürünü elde edilir. Bu karışımda sodyum, bir tampon görevi görür ve tamamen askorbik asitten yapılmışa kıyasla daha az asidik bir takviye oluşturur. Bu, sindirim sisteminizin aside duyarlı olması halinde tolere edilmesinin daha kolay olabileceği anlamına gelmektedir. Ekim 2013’te yayımlanan bir araştırmaya göre, vücudunuz sodyum askorbatı emici olarak kullanarak, doğal C vitamini kullanıyor.

Antioksidan Olarak Sodyum Askorbat

Sodyum askorbat, gıda maddelerinde antimikrobiyal ve antioksidan olarak kullanılır.

Sodyum Askorbat’ın kullanım alanları;

  • İşlenmiş et ürünleri
  • Yemler
  • Çocuk mamaları
  • Mineral katkı içecekleri

Askorbik asit veya bunun tuzları olan sodyum askorbat ve potasyum askorbat oksijen tutucu özelliğe sahip olup, oksijenin oksitleyici etkisini engelleyerek ransiditeyi geciktirirler.

Askorbik asit veya tuzlarının et ürünlerindeki fonksiyonları şunlardır.

•          Renk oluşumunu hızlandırarak kürleme süresini kısaltır.

•          Renk oksidasyonunu engeller, böylece ürünün rengi depolama, dağıtım gibi aşamalarında daha uzun süre korunmuş olur.

•          Antioksidatif etkileri vardır. Yağların oksidasyonunu engeller.

•          Son üründe kalabilecek nitrit miktarını en az düzeye indirir.

•          Kanserojenik nitrozaminlerin en alt düzeyde oluşumunu sağlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir